BOSCH

BOSCH

Mobility Solutions je najveće poslovno područje Grupe Bosch. U  2015. godini to poslovno područje je ostvarilo promet od 44 milijarde evra, što je 60 posto ukupnog prometa grupe. To Grupu Bosch čini jednim od vodećih dobavljača automobilske opreme. Poslovno područje Mobility Solutions ujedinjuje stručnost grupe u tri domena mobilnosti – autonomnosti, elektrifikaciji i povezanosti i svojim klijentima nudi integrisana rešenja za mobilnost. Glavna područja delovanja su tehnologija ubrizgavanja i periferije pogonskih sklopova za motore s unutrašnjim sagorevanjem, raznovrsna rešenja za elektrifikaciju pogonskih sklopova, sistemi za sigurnost vozila, sistemi pomoći vozaču i funkcije autonomne vožnje, tehnologija za infozabavu prilagođena korisniku, kao i komunikacija između vozila i komunikacija između vozila i infrastrukture, auto-servisni koncepti i tehnologije i usluge za tržište auto opreme. Bosch je sinonim za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što su elektronsko upravljanje motorom, elektronski program stabilnosti (ESP®) protiv klizanja i dizel tehnologija common-rail.

Grupa Bosch je vodeći dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 390.000 saradnika širom sveta (od 31. decembra 2016. godine). Prema preliminarnim podacima, kompanija je ostvarila promet od 73,1 milijardi evra u 2016. godini. Delatnost kompanije podeljena je u četiri poslovna sektora: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods, i Energy and Building Technology. Bosch kao jedna od vodećih kompanija za Internet stvari nudi inovativna rešenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu industriju. Bosch primenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i sopstvenom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rešenja iz više domena. Strateški cilj Bosch grupe je da otkriva tehnologije za povezan život i da poboljšava kvalitet života inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama. Ukratko, Bosch stvara tehnologiju koja je “Tehnologija za život”. Grupa Bosch sastoji se od firme Robert Bosch GmbH i oko 450 filijala i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako tu ubrojimo i prodajne i servisne partnere, Bosch globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje pokriva skoro sve zemlje na svetu. Osnova za budući rast kompanije je njena inovativnost. Bosch zapošljava otprilike 59.000 saradnika u sektoru za istraživanje i razvoj na više od 120 lokacija širom sveta.

 

Firmu je 1886. u Štutgartu osnovao Robert Bosch (1861-1942) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektroniku”. Zahvaljujući posebnoj strukturi vlasništva firme Robert Bosch GmbH, koja joj obezbeđuje preduzetničku slobodu, kompanija može da planira dugoročno i da investira u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udela u firmi Robert Bosch GmbH u vlasništvu je fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinsko pravo glasa ima industrijsko povereničko društvo Robert Bosch Industrietreuhand KG koje izvršava sve preduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udela je u vlasništvu porodice Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Unesite pojam za pretragu